Interview Brigitte Van Mol met Gerrit en Riet
Birgit :Dag Gerrit, jij bent de papa van Bram. Bram die vorig jaar uit het leven stapte.Jullie wisten pas heel laat dat Bram het niet gemakkelijk had. Zijn overlijden kwam heel plots he.
Gerrit: Nu 10 maanden verder na het verlies van Bram, voelen we ons nog steeds wat verdwaasd.
Het blijft moeilijk om te geloven dat hij er niet meer is en we zijn er nog dagelijks mee bezig.We stellen ons de vraag: Hebben we genoeg gedaan om hem uit zijn depressie te helpen?
We zijn nog voortdurend op zoek naar antwoorden, naar manieren om met het verdriet om te gaan, naar rust.
Maar we blijven niet bij de pakken zitten.
Birgit : Tijdens de Rode Neuzen Scholentour kwamen jullie naar de school van Bram met een bijzondere oproep
Gerrit: Bram was al 2 jaar depressief voor we dit eigenlijk merkten. Later bleek dat hij een stille teruggetrokken jongen was op school, zonder vrienden. Hij voelde zich eenzaam en kreeg geen binding met anderen. De school had misschien kunnen ingrijpen en peilen naar zijn toestand, waarom hij steeds alleen zat, … Er moet absoluut meer aandacht geschonken worden aan de weerbaarheid van de leerlingen.
Birgit : Riet, jij kende Bram ook goed. Wie was Bram voor jou?
Riet: Ik leerde Bram kennen in opname. We raakten snel bevriend door onze gemeenschappelijke muzieksmaak.Bram was een goede vriend bij wie ik altijd terecht kon. .Ik heb door het verlies van Bram geleerd dat iedereen iemand nodig heeft die er gewoon voor je is.Zonder dat die je veroordeelt om wie je bent en wat je doet. Samen met Gerrit en Wendy, de ouders van Bram, probeer ik een mens te zijn die er gewoon voor anderen is.
Birgit :Jullie zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben jullie verdriet en gemis omgebogen naar actie?
Gerrit: We hebben samen met beide families Bram’s foundation opgericht om jongeren met psychische problemen te helpen. Ons opzet is om fondsen te werven, jongeren te beluisteren, helpen en ondersteunen. En ook om ouders en familieleden te helpen omgaan met de depressie bij de jongeren.Na onze actie vorig jaar bij de Rode Neuzen voelden we ons voor het eerst wat beter. Andere jongeren helpen, hielp ons door het rouwproces
Birgit : Dat is niet het enige wat jullie samen doen om Bram te eren. Jullie zijn ook actief op een bijzondere plek in Tienen
Gerrit: We werken als vrijwilligers bij Overkop Tienen, dat er kwam dankzij Rode Neuzen Dag 2016.
Het is een ongelofelijk mooi initiatief dat vele jongeren bij elkaar brengt.
Ze kunnen in deze OverKop – huizen gratis praten met een deskundige die dankzij de vele activiteiten die ze samen doen, heel dicht bij de jongere staat.
Het team bestaat uit professionelen en vrijwilligers die allemaal in dezelfde richting kijken.
Op een spontane manier ontstaat er een mooie band tussen de jongeren en is het een plaats waar ze rust en bescherming vinden.
Birgit : Riet, jij bent een echte ‘Overkopper’. Wat is er voor jou zo geweldig aan OverKop?
Riet: OverKop is voor mij een tweede thuis. Ik heb in overkop heel veel geweldige mensen leren kennen en fijne momenten meegemaakt.
Ik zou iedereen zeker aanraden om eens langs te komen.
Het is een plek waar ik kan ademen en mezelf kan zijn. Ik denk dat scholen kunnen leren van OverKop hoe je écht naar jongeren kan luisteren.